VECKA 18

2008-11-11, 09:04:30 / Kategori: Allmänt
Bebisen
Vikt: 180 g
CRL: 12 cm
Full längd: 17 cm


Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

I början av denna vecka är fostret 15 veckor gammalt. Nu växer babyn fort och allt mer av brosket förvandlas till ben. En nyfödd baby har 300 ben. Vissa av dessa växer efterhand ihop, som vuxen har man 206 ben.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.

Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

 

Jisses vad det händer grejer hela tiden! Kanske inte så konstigt att man är trött?

Kul att bebisen kan höra lite där inne nu. Ska nog börja spela lite musik för den. Sätta ett par hörlurar på magen. Det gjorde jag med Tindra. Jag spelade samma musik för henne i magen som vi sedan hade med oss in i förlossningssalen. Tänkte att det kanske kunde vara tryggt för bebisen att komma ut till ett ljud som den känner igen. Å andra sidan minns jag att Tindra skrek som en stucken gris när hon kom ut, så hon var nog mest arg för att någon brutalt bröt sig in i hennes lägenhet och ryckte bort henne från den.

 

Blev lite full i skratt när jag läste att bebisen kan skilja på om jag äter sött eller beskt. Och om jag äter sött så sväljer den mer fostervatten. Hmm... Betyder detta att bebisen dricker upp allt fostervatten då, eftersom jag bara äter sött? Den måste ju i alla fall redan tycka att jag är en asschysst morsa som hela tiden bjuder på söt, god dricka.

 

Igår och idag har jag varit helt rödprickig på kroppen när jag har vaknat. Små, små röda utslag som kliar litegrann. Men så bleknar de bort under dagen. Misstänker att det kan vara för att jag blir varm på natten. Får se om de försvinner, annars får jag väl skrämma bort dem med lite allergimedicin.

 

Nu ska jag lägga mig i ett varmt bubbelbad och mjuka upp mina stackars uppluckrade leder. Sen blir det inga större äventyr idag heller eftersom jag är både trött och har ont. Lite småplock här hemma bara.





» NAMN
» E-POST
» URL
Tyck till!: